• Namest, dab' u živlenu mehko si postlou
  • Ne men' se za geslo »Go with the Flow«
  • In tko ga bo zgleda še naprej srov
  • Ker: vsak bk ma svoj štrk in vsak vou ma svoj prov!

31. vinotok

1949

V mestu Glendale v Californiji se je rodil Bob Siebenberg, bobnar skupine Supertramp. Leta 1969 jo je ustanovil pevec in klaviaturist Rick Davies. Nizozemski milijonar mu je namreč ponudil finančno podporo za glasbeno zasedbo. Leta 1970 je izšla debitantska studijska plošča, leta 1974 pa so člani izdali tretji album z naslovom Crime Of The Century, na katerem je tudi pesem Dreamer. Njihov najuspešnejši album je šesti studijski album z naslovom Breakfast In America, ki je zasedel vrh ameriške in tretje mesto angleške lestvice. Bob Siebenberg je v zasedbo prišel leta 1973 in jo nekajkrat zapustil, od leta 2010 pa je zopet njen član.

1952

V mestu Greenville v Severni Karolini se je rodil Bernard Edwards, nekdanji producent in basist ter ustanovitelj zasedbe Chic. Ta je bila ustanovljena leta 1976, leto kasneje je izšla debitantska studijska plošča, druga plošča iz leta 1978 C'est Chic pa je osvojila drugo mesto angleške in četrto mesto ameriške lestvice najboljših plošč. Na njej je tudi največja uspešnica, pesem z naslovom Le Freak, ki je osvojila vrh ameriške lestvice. Bernard Edwards je leta 1983 izdal prvi in zadnji samostojni studijski album Glad To Be Here, 18. aprila leta 1996 pa je umrl.

1952

V Londonu se je rodil Tony Bowers, nekdanji basist skupine Simply Red. Pod imenom Red jo je leta 1985 ustanovil Mick Hucknall. Še istega leta so se člani preimenovali v Simply Red, istega leta pa je izšla tudi prva plošča Picture Book, ki je zasedla drugo mesto angleške lestvice najboljših albumov. Člani so prvič uspeli leta 1989 s tretjim albumom A New Flame, ki je pristal na vrhu angleške lestvice, kar je nato uspelo še trem ploščam. Velike uspešnice so postale pesmi Money's Too Tight (To Mention), Holding Back The Years, If You Don't Know Me By Now, Something Got Me Started, Say You Love Me in The Air That I Breathe. Člani so se leta 2010 razšli, od leta 2015 pa so zopet aktivni, Tonyja Bowersa pa ni več v postavi.

1961

V Dublinu na Irskem se je rodil bobnar skupine U2 Larry Mullen Jr.. Zasedba je bila ustanovljena leta 1976, uspela pa je s tretjim studijskim albumom War, ki je zasedel vrh angleške lestvice najboljših plošč. Peti album z naslovom The Joshua Tree je osvojil vrh angleške in ameriške lestvice, kar je uspelo še naslednjim petim studijskim ploščam.

1963

Skupina Gerry and The Pacemakers je s pesmijo You`ll Never Walk Alone zasedla prvo mesto angleške lestvice. Gre za priredbo pesmi iz muzikala Carousel iz leta 1945.

1964

Članice zasedbe Supremes so z uspešnico Baby Love iz druge plošče Where Did Our Love Go osvojile vrh ameriške lestvice, kjer so ostale štiri tedne. Omenjena pesem je bila nominirana za nagrado Grammy.

1970

V švedskem mestu Gothenburg se je rodila Malin Berggren, pevka nekdanje skupine Ace Of Base, ki je nastala leta 1990. Zaslovela je leta 1992, ko je izdala prvi studijski album z naslovom Happy Nation, ki je osvojil vrh angleške lestvice najboljših plošč in drugi album The Sign iz leta 1993, ki je osvojil vrh ameriške lestvice. Prav pesem The Sign je največja uspešnica skupine, ki je razpadla leta 2012.

1992

Skupina Boyz II Men je s pesmijo End Of The Road prišla na prvo mesto angleške lestvice. Pesem so uporabili v filmu Boomerang. Uspešnica je na vrhu ameriške lestvice preživela kar trinajst tednov.