• Namest, dab' u živlenu mehko si postlou
  • Ne men' se za geslo »Go with the Flow«
  • In tko ga bo zgleda še naprej srov
  • Ker: vsak bk ma svoj štrk in vsak vou ma svoj prov!

24. mali traven

1942

V Brooklynu v New Yorku se je rodila pevka, filmska igralka in tekstopistka Barbra Streisand. Uspela je leta 1964 s četrto ploščo z naslovom People, ki je zasedla vrh ameriške lestvice, po vsem svetu pa je zaslovela desetletje kasneje s ploščo The Way We Were in leta 1980 s ploščo Guilty. V bogati karieri je nastopila tudi v nekaj broadwayskih musicalih in zaigrala v šestnajstih televizijskih filmih. Triinštiridesetkrat je bila nominirana za nagrado Grammy, prejela jih je osem, petkrat pa je bila nominirana za nagrado Oscar, dobila je dva. Leta 1969 za film Funny in leta 1977 za pesem Evergreen.

1944

V San Franciscu v Californiji se je rodil Bernard St. Clair Lee, pevec nekdanjega disco tria Hues Corporation, ki je nastal leta 1969. Istega dne kot Bernard St. Clair Lee se je leta 1947 v mestu Fairfield v Alabami rodila tudi pevka tria, Hubert Ann Kelley. Prvo studijsko ploščo z naslovom Freedom For The Stallion so člani izdali šele leta 1973. Na njej je prva in edina uspešnica, pesem z naslovom Rock The Boat, ki je leto kasneje zasedla vrh ameriške in šesto mesto angleške lestvice. Zasedba Hues Corporation je razpadla leta 1978.

1945

V mestu Palo Alto v Californiji se je rodil Doug Clifford, bobnar nekdanje skupine Creedence Clearwater Revival. Ta je nastala leta 1959 pod imenom Blue Velvets, leta 1963 so se preimenovali v Golliwogs, leta 1966 pa so Douga Clifforda in Johna Fogertyja vpoklicali v vojsko, zato je zasedba razpadla. Leta 1967 so se člani, tokrat pod imenom Creedence Clearwater Revival, zopet dogovorili za skupno delo. Leta 1968 je izšla njihova debitantska plošča, leta 1969 pa so se s tretjo z naslovom Green River uvrstili na vrh ameriške lestvice. Njihove največje uspešnice so Susie Q, I Put A Spell On You, Proud Mary, Bad Moon Rising, Who`ll Stop The Rain, Molina, Have You Ever Seen The Rain,… Skupina CCR je razpadla leta 1972.

1945

V mestu Franklin v Teenneesseju se je rodil pevec Robert Knight. Glasbeno pot je začel v kvintetu Paramounts, člani so leta 1960 so podpisali pogodbo z založbo Dot Records in leto kasneje izdali pesem Free Me. Skupina je kmalu razpadla, Robert Knight pa je nadaljeval samostojno. Leta 1967 je izdal pesem Everlasting Love, ki je njegova največja uspešnica. Leta 1974 je izdal prirejeno pesem iz leta 1968 z naslovom Love On A Mountain Top, ki je zasedla deseto mesto angleške lestvice. Poleg glasbene kariere je na univerzi Vanderbilt predaval kemijo.

1951

V angleškem mestu Stockport se je rodil Nigel Harrison, nekdanji basist skupine  Blondie. Zasedba je bila ustanovljena leta 1974, uspela je leta 1978 s tretjo ploščo Parallel Lines, ki se je uvrstila na vrh angleške lestvice, razpadla pa je leta 1982. Debbie Harry je pričela samostojno pevsko kariero, Chris Stein pa je deloval kot uspešen glasbeni producent. Člani so znova začeli sodelovati leta 1997, dve leti kasneje so izdali sedmo studijsko ploščo z naslovom No Exit, na kateri je tudi uspešnica Maria. Ta se je uvrstila na vrh angleške lestvice. Nigel Harrison je v postavo prišel leta 1978 in jo zapustil leta 1982, ko je začasno razpadla.

1961

Pesem Runaway Dela Shannona se je uvrstila na prvo mesto ameriške glasbene lestvice, kjer je ostala štiri tedne.

1975

V 27. letu starosti se je obesil Peter Ham, pevec skupine Badfinger. Rodil se je 27. aprila leta 1947 v kraji Swansea v Walesu. Zasedbo je pod imenom Iveys ustanovil leta 1961. Člani so se v Badfinger preimenovali šele leta 1969. Pod tem imenom so leta 1970 izdali debitantsko studijsko ploščo z zanimivim naslovom Magic Christian Music. Istega leta je izšla kultna pesem Without You, ki so jo kasneje priredili in z njo uspeli tudi Harry Nillson, Air Supply in Mariah Carey. Leta 1975 so po smrti Peta Hama prenehali z delom, se tri leta zatem spet organizirali v skupino in se dokončno razšli leta 1984.

2016

Umrl je soul pevec Billy Paul. Prvi studijski album Feelin` Good At The Cadillac Club je izdal leta 1968 in zaslovel leta 1972 s ploščo 360 Degrees Of Billy Paul, ki je zasedla vrh ameriške R and B lestvice. Na njej je njegova največja uspešnica, pesem z naslovom Me And Mrs. Jones, ki je edina zasedla vrh ameriške lestvice. Nagrajena je bila tudi z Grammyjem.