• Namest, dab' u živlenu mehko si postlou
  • Ne men' se za geslo »Go with the Flow«
  • In tko ga bo zgleda še naprej srov
  • Ker: vsak bk ma svoj štrk in vsak vou ma svoj prov!

25. mali traven

1917

V mestu Newport News v Virginiji se je rodila ena največjih jazz div, Ella Fitzgerald. Po turbulentni mladosti se je pridružila orkestru Chick Webb Orchestra in z njim nastopala po Ameriki. Leta 1936 je izdala prvi posnetek z naslovom All My Life, ki ga je posnela s Teddyjem Wilsonom. Leto kasneje se je s pesmijo Goodnight My Love, ki jo je posnela z Bennyjem Goodmanom, uvrstila na vrh ameriške lestvice. Po smrti vodje Chicka Webba je leta 1942 zapustila orkester in začela samostojno pevsko kariero. Njene večne uspešnice so A-Tisket A-Tasket, Imagination, Sugar Blues, It`s Only A Paper Moon, That`s My Desire in Evry Time We Say Goodbye. Za svoje delo je dobila trinajst nagrad Grammy in leta 1967 tudi Grammyja za življenjske dosežke na glasbenem področju. Umrla je 15. junija leta 1996.

1933

V mestu Baltimore se je rodil producent in tekstopisec Jerome Jerry Leiber. Z Mikom Stollerjem sta tvorila enega največjih producentskih duov v glasbeni zgodovini. Spoznala sta se leta 1950, istega leta pa je Jimmy Witherspoon posnel njuno prvo pesem z naslovom Real Ugly Woman. Dve leto kasneje se je Charles Brown z njuno pesmijo Hard Times uvrstil na vrh ameriške R and B lestvice. Leta 1953 sta ustanovila založbo Spark Records, ki sta jo kmalu prodala založbi Atlantic Records. Takrat sta pod njuno okrilje prišli skupini Drifters in Coasters. Jerry Leiber je umrl 22. avgusta leta 2011

1945

Samo dan za bobnarjem skupine CCR Dougom Cliffordom se je rodil basist te skupine Stuart Stu Cook. Skupina je nastala leta 1967, po njenem razpadu pa se je Stu Cook pridružil skupini Don Harrison Band, leta 1979 skupini Roky Erickson and The Aliens, leta 1986 pa je postal član country western zasedbe Southern Pacific. Leta 2009 je skupaj s Keithom Knudsenom in Johnom McFeejem izdal album z naslovom Jackdawg, ki so ga posneli že leta 1990.

1945

V Gothenburghu na Švedskem se je rodil Bjorn Kristian Ulvaeus, kitarist in pevec švedske zasedbe ABBA. Ustanovljena je bila leta 1972, ime je sestavljeno iz kratic imen njenih članov, v desetletju ustvarjanja je izdala osem studijskih plošč, kar pet pa se jih je uvrstilo na vrh angleške lestvice. Njihove znane pesmi so Ring Ring, Waterloo, Honey Honey, SOS, Mamma Mia, Dancing Queen, The Winner Takes It All,… Postava je razpadla leta 1982. Bjorn Ulvaeus danes ustvarja kot glasbeni producent in skladatelj. Z Bennyjem Anderssonom skupaj ustvarjata glasbene predstave, sodelovala pa sta tudi pri filmu Mamma Mia iz leta 2008.

1954

Johnnie Ray se je s pesmijo Such A Night uvrstil na vrh angleške lestvice.

1982

Paul McCartney in Stevie Wonder sta se s pesmijo Ebony and Ivory uvrstila na vrh angleške lestvice.

1987

Madonna se je s pesmijo La Isla Bonita uvrstila na vrh angleške lestvice.

2007

Umrl je pevec Bobby Boris Pickett. Rodil se je 11. februarja leta 1938 v mestu Somerville v Massachusettsu. Leta 1962 je skupaj z Leonardom Capizzijem napisal pesem z naslovom Monster Mash, ki je malo pred nočjo čarovnic osvojila vrh ameriške lestvice. V Angliji je postaja BBC prepovedala njeno predvajanje, ker naj bi bilo besedilo preveč morbidno, zato je angleško lestvico osvojila šele leta 1973. Takrat je osvojila tretje mesto lestvice. Kasneje je Bobby Pickett ustvarjal filmsko glasbo, vodil pa je tudi svojo radijsko oddajo.